Amoksycylina- co to za lek?
Amoksycylina jest antybiotykiem, półsyntetyczną pochodną penicyliny, czyli pierwszego antybiotyku, który odkryto na świecie. Wykazuje ona działanie bakteriobójcze. Mechanizm działania amoksycyliny polega na blokowaniu jednego z etapów biosyntezy ściany komórkowej bakterii. Dzięki temu, komórki bakteryjne nie mogą się namnażać, co powoduje ich śmierć.
W jakich przypadkach możemy stosować amoksycylinę?
Amoksycylina jest antybiotykiem wykazującym szerokie spektrum działania. Oznacza to, że działa ona na wiele chorób wywołanych przez bakterie. Przepisywana jest przez lekarzy w przypadku zakażenia górnych dróg oddechowych, zapaleniu ucha, zakażeniach układu moczowego, zakażeniach stomatologicznych.
W niektórych przypadkach amoksycylina może nie być skuteczna ze względu na wypracowany przez bakterie mechanizm oporności na antybiotyki beta-laktamowe, do których należy amoksycylina.
Jak przyjmuje się amoksycylinę?
Amoksycylinę stosuje się doustnie przed w trakcie lub po posiłku. Dawka antybiotyku zależna jest od wieku, masy ciała, a także od czynności nerek pacjenta. Na dawkę wpływ może mieć także ciężkość zakażenia, jego miejsce oraz szczep bakterii wywołującej zakażenie. Zwykle stosowane dawki dobowe u osób dorosłych to od 750 mg do 3 g. Czas trwania kuracji wynosi zwykle od 5 do 7 dni. Dawki u dzieci wynoszą zaś od 40 do 90 mg/kg masy ciała.
Czym jest naturalna flora bakteryjna?
Ludzki organizm zasiedlony jest w naturalny sposób przez wiele licznych drobnoustrojów, do których zaliczane są bakterie tlenowe, beztlenowe, a także grzyby. Szacuje się, że w mikroflorze człowieka może występować nawet do tysiąca różnych gatunków. Ilość mikroorganizmów wynosi od miliona do biliona na 1 g treści żołądkowej. Co więcej, każdy z nas ma swój własny, indywidualny skład mikrobiomu, który może ulegać zmianom podczas życia. Największa aktywność, liczebność i zróżnicowanie wykazuje mikroflora jelita grubego.
Flora bakteryjna odgrywa bardzo ważną rolę w życiu i funkcjonowaniu człowieka. Wpływa ona na procesy metaboliczne, przekształcając resztki pokarmowe np. w kwas masłowy. Kwas ten odpowiedzialny jest m.in za redukcje stanów zapalnych, wzmacnia on barierę jelitową i zmniejsza ryzyko zachorowania na raka. Jak wiadomo na podstawie wielu badań, praca układu pokarmowego i flora bakteryjna wpływa także na nasz nastrój i samopoczucie człowieka.
Oprócz tego mikroflora:
-wspiera wchłanianie składników odżywczych w tym niezbędnych do życia witamin, minerałów i elektrolitów;
-stymuluje układ odpornościowy do walki z infekcjami;
-zapobiega przedostawaniu się szkodliwych patogenów;
-reguluje rozwój jelit;
-produkuje witaminy (biotynę i witaminę K).
Jak amoksycylina wpływa na mikroflorę bakteryjną?
Amoksycylina dzięki wykazywaniu właściwości bakteriobójczych doskonale sprawdza się podczas leczenia wielu chorób wywołanych przez bakterie. Należy jednak zwrócić uwagę, że substancja ta nie wykazuje selektywności wyłącznie dla bakterii powodujących chorobę, ale działa jednakowo na wszystkie patogeny obecne w ludzkim organizmie, a więc także na naturalną mikroflore jelit. Dlatego też wyjałowienie flory bakteryjnej jest częstym następstwem zakończonej antybiotykoterapii. Osłabienie po terapii antybiotykiem objawia się często w postaci rozbicia, braku siły w nogach i rękach, braku energii. Pojawiają się także objawy ze strony układu pokarmowego, mogą pojawiać się biegunki i zaparcia. Aby uniknąć objawów wyjałowienia mikroflory jelitowej, warto przyjmować probiotyki w trakcie trwania antybiotykoterapii. Dzięki temu możemy znacznie zminimalizować uszkodzenie flory bakteryjnej. Dodatkowo warto przyjmować je jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu kuracji w celu wzmocnienia i odbudowy flory bakteryjnej. Wskazane jest także, aby wzbogacić dietę o produkty będące źródłem pożywienia dla bakterii jelitowych.
Bibliografia